23 Kasım 2022 Çarşamba

Estetik ve ihtiyaçlar

 İnsanın en temel ihtiyacının güven olduğunun bilincindeyim. İhtiyaçlar kategorisini bir hiyerarşik düzlemde 

Fiziksel ihtiyaçlar

Güvenlik ihtiyacı

Ait olma ve sevgi ihtiyacı

Değer ihtiyacı

Kendini gerçekleştirme

olarak tanımlamış Maslow. Güven sırasını değiştirme ihtiyacı hissediyorum ben de.  Bu yazının başlığı estetik, sanki önce güven gelmeliymiscesine. İnsanın kendine doğru yolculuğu sırasında içeriyi ve dışarıyı belirgin  bir düzlemde algılayıp görebileceğini, hatta değiştirebileceğini düşünüyorum. Henüz savunmuyorum ama bana öyle geliyor :) 

Dışa bakan rüya görür, içe bakan uyanır diyor Jung abimiz. Materyallerle ilişki kurdukça, fazlasını istedikçe bu hiyerarşinin neresinde kaldığımız benim için bir merak konusu. 

Şehirde kendimizi küçücük hissettiren gökdelenler, koca koca apartmanların içinde bir dünya kurmaya çalışıyoruz. Kurduğumuz dünyayı algılamaya, zihnimizi yeniden yapılandırmaya başlıyoruz. Köyde zamanın bile farklı akıp gittiği yerlerde ihtiyaçların farklılaştığı, şehirde hızlanan zamanın bizi bazen sürüklediği, bazen durup yavaşlamak için bir çabaya ittiği günlerdeyim. 

Anlamaya çalışıyorum.

Blogun adı çok anlamlı o yüzden. 'Anlamlandiramadigim bir seyler'

Bilgi ve anlam arayışının getirdiği karmaşanın altında hiyerarşik olarak duygular yatıyor. Fiziksel olarak da beyin sapından duygusal beyine ve oradan da en üst yapılanma kortekse bir veri akışı var. Önce temel hayvani ama artık çok insan için bir ihtiyaç süreci, bunların karşılanmadığı hallerde gelen duygular ve duygusal süreçler ve en üst (fiziksel olarak başımızın en tepe noktasına denk gelen) noktada da anlam ve idrakı sağlayan beynin korteksi var. Sanıyorum hayatta kalma çabasında güvenliği sağlamak, insani ihtiyaçları gidermek lazım oluyor. 

Anlama çabasına en iyi gelen herhalde harekete geçmek. Bir eylem olarak gözlemlemek, gözlem, duygu, ihtiyaç ve istek geliyor bu halleri de anlamlı kılan. 

Biyo psiko sosyo spirituel bir varlık olarak insan.

Bedenine iyi baktın mı?

Duygu durumunu gözlemledin mi?

Cevrenle ilişkilerini düzenledin mi?

Kendini tanıyor musun? İhtiyaç ve potansiyelinin farkında mısın?

Kompleks bir canlıyız ama/ve çişimizi her yere yapmamız doğru değil:)

Su, çiş, açlık, suçluluk, öfke, kaygı, saldırganlık, çatışma sırasıyla gelebiliyor. Vay canına.

Henüz estetik konusunu nereye sığdırmak lazım bilemedim. Daha güzel eşyalar, daha güzel kıyafetler daha daha daha çok para.

Modern hayat bizi doğadan koparırken bu kaygılarla başbaşa kalacağımızı hiç kimse tahmin etmemis olsa gerek. Üst sistemler şaşkın.


Hiç yorum yok: