18 Nisan 2012 Çarşamba

Dönüşüm - Franz Kafka

Dönüşüm, eski çevirilerindeki ismiyle değişim, orijinal ismiyle metamorfoz ya da almancasıyla die wenvandlung, Gregor Samsa isimli pazarlamacının işe yetişmek için gidecek treni kaçırmama hayalleriyle uyanmaya çalışması, ancak o sıralarda böceğe dönüştüğünü fark etmesiyle 'değişen' kısa ömrünü anlatıyor. aynı zamanda içerdiği simgelerle modern hayata da aile yapısına da büyük bir eleştiri niteliğinde. dönüşümü tamamlayan gregor'u kabullenemeyen ailesi, gregorun kendini soyutlaması yani saklanması köşe bucak, aslında evi geçindirenin gregor olması ve artık bir işlevinin olmayışı onu kitapta 10-15 satırda öldürmeye yetiyor açlıktan.

dediklerine göre kapitalizmin insanları nası yalnızlaştırdığı ve insanoğlunun uyandığı anda düşündüğü tek şeyin geç kalmak olduğu, ne olduğu kim olduğunun umrumda bile olmadığı.kolay değil böceğe dönüştürülmek, kapana kıstırılmak. böcek muamelesi gösteren kapitalist ebeveynlere de topluma da yazıklar olsun.

*not: babasının üzerine atmaya çalıştığı elmalar adem'in yasak elmasını veya bilgeliği temsil ettiği söylenir.söylentidir.

Hiç yorum yok: